Om du mistenker at hunden sliter med tannproblemer er det viktig å være litt ekstra oppmerksom. På Dyretannklinikken er vi spesialister på hundens tannhelse.
Les merPå lik linje som også mennesker kan også katter lide av tannproblemer. Dette inkludere emaljefeil, tannstein, frakturer og tannkjøttsykdommer.
Les merMerker du at det kommer en rar lukt fra ånden til valpen din? Om det vedvarer vil det alltid være lurt å ta med hunden til en sjekk.
Les merFor at du skal forstå viktigheten av å ta vare på hundens helse, har vi i denne artikkelen laget en rask faktaopplysning rundt hundens tenner.
Les merMange katteeiere tror at det er normalt at eldre katter «mister» tennene, dette er ikke tilfellet. Det beste er å ta den med til undersøkelse.
Les merVi utlyser nå to stillinger: En unik mulighet til å utdanne seg til veterinærspesialist i odontologi for en engasjert veterinær og drømmejobben for en entusiastisk dyrepleier som liker å jobbe med dyr og faglige utfordringer. Søknadsfrist: snarest!
Les merDyretannklinikken er Norges eneste godkjente opplæringsinstitusjon for spesialistutdannelse innen dyretannhelse.
Les merMelketennene hos hunder og katter er sylskarpe og spinkle. Alle som har fått kjenne på disse når hunden eller katten lekebiter, vet hvor ubehagelig det føles.
Les merPeriodontal sykdom er den vanligste infeksjonssykdom hos kjæledyr. Behandling og forebygging av periodontitt er viktig for å ivareta god helse og opprettholde god livskvalitet. Regelmessig, grundig tannsjekk er like viktig som årlig helseundersøkelse og vaksine. Flittig hjemmeprofylakse (daglig tannbørsting og/eller spesialdiett) og regelmessig profesjonell tannrengjøring hos oss, vil resultere i forbedret tannhelse. Det er en god investering som gir økt velvære og generelt bedre helse for din firbente venn.
Les merSom hos mennesker får også hunder og katter plakk og tannstein på tennene. Dette skyldes at matpartikler og bakterier blander seg med spytt og danner et belegg på tennene. Dersom dette belegget får bestå og akkumuleres uforstyrret, vil det over tid forårsake problemer som varierer i alvorlighetsgrad fra mild tannkjøttbetennelse og dårlig ånde til løse tenner, rotabscesser og vanskeligheter med å spise.
Les merKattens tenner utsettes for både plakk og tannstein, på lik linje som oss mennesker. Når partikler fra matrester og bakterier blander seg med spytt, oppstår det belegg på tennene. Over tid kan dette forårsake problemer som tannkjøttbetennelse, dårlig ånde, tannløsning, tannrotabscesser og vanskeligheter med å spise.
Les merTannfelling av melketenner hos valper og kattunger begynner vanligvis ved 4,5 måneders alder og varer fram til 5,5 måneders alder. Først felles fortennene, deretter jeksler og hjørnetenner. Det skal aldri være to tenner av samme slag på samme sted samtidig. Da blir det blir for trangt mellom tennene og det kan forårsake bittfeil og periodontitt.
Les merSom oss mennesker kan også katter få tannsykdommer dersom tennene utsettes for plakk av en kombinasjon av matpartikler og bakterier. Allikevel kan det være vanskelig for kattevenner å avdekke om katten er plaget med tannsykdom.
Les merTannkjøttbetennelser og periodontitt er de vanligste infeksjonssykdommene hos en hund. Daglig tannpuss kan være utfordrende å gjennomføre på din firbente.
Les merPeriodontitt (pyrea) er en tannkjøttsykdom som rammer svært mange kjæledyr og som kan føre til at tenner løsner. Kliniske studier har vist at ca. 8 av 10 hunder og 7 av 10 katter har behandlingskrevende tannkjøttsykdom.
Les merBittfeil hos hund er meget vanlig. Dersom hjørnetennene i underkjeven går opp i ganen kan det medføre dype sår som betyr mye ubehag og smerter for hunden. Det kan til og med føre til hull helt opp til nesen. Slike tilstander må behandles for å sikre god dyrevelferd. Er du usikker på om hunden din har bittfeil, anbefaler vi deg å få en konsultasjon hos oss for å avdekke feilstilling.
Les mer80% av alle hunder over tre år har en eller annen form for tannproblem som krever behandling og/eller forebyggende tiltak. Stadig flere hundeeiere har blitt oppmerksomme på tannhelsen hos sin firbente venn.
Les merBåde dyreeiere og veterinærer er de senere årene blitt langt mer bevisst på at god tannhelse hos dyr er god dyrevelferd. Våre kjæledyr har også behov for regelmessig tannhelsekontroll og forebyggende tannbehandling, men også profesjonelle behandlinger i situasjoner som krever spesialistkompetanse innen odontologi og oralkirurgi.
Les mer