Tenner hos hunder - Dette bør du vite

Tenner hos hunder - Dette bør du vite

I likhet med oss mennesker, kan det oppstå problemer med tennene til hunden din også. Men tenker du over at hunden din kan ha vanskelig for å si ifra om problemer med tennene?

For at du skal forstå viktigheten av å ta vare på hundens helse, har vi i denne artikkelen laget en rask faktaopplysning rundt hundens tenner.

Fakta om tenner hos hunder

I hovedsak kan vi dele hundens tenner inn i fire kategorier; fortenner, hjørnetenner, fremre kinntenner (premolarer) og bakre kinntenner (molarer).

  1. Antall tenner: Hunder har 42 tenner, hvorav det er ti på hver side i overkjeven og elleve på hver side i underkjeven.
  2. Tannformasjoner: Hunder har tre typer tenner, incisiver (fortenner), hjørnetenner og kinntenner (jeksler). Incisivene brukes til pelsstell og til å rive av små biter. Hjørnetennene er den store, lange tannen på hver side i over- og underkjeven. De brukes til å gripe med, mens jekslene brukes til å tygge, knuse og male mat.
  3. Tannpleie: Hunder trenger regelmessig tannpleie for å holde tennene rene og friske. Det inkluderer tannbørsting, tannkontroll og tannrens hos veterinæren.
  4. Ernæring: En balansert diett kan hjelpe til å holde hundens tenner friske og redusere risikoen for tannproblemer.
  5. Tannsykdommer: Periodontitt, tannfraktur og bittfeil er de vanligste tannproblemer hos hunder, og kan føre til smerte, infeksjoner og tap av tenner.

Vanskelig å vurdere tilstanden til tenner hos hunder

Visste du at 60-70% av tennene til en hund ligger under kjevebeinet?

Ettersom store deler av tennene til hundene ligger under tannkjøttet i kjevebenet betyr det at det er vanskelig å vurdere tennene til hunden selv. Ditt beste alternativ er derfor å ta med hunden til en klinikk hvor det er mulig å få en ordentlig vurdering av forholdene.

Forskjellige fremgangsmåter for å trekke tenner hos hunder

Ved tanntrekk hos hunder er det mer komplisert å trekke hjørnetenner og kinntenner enn fortenner. Kinntennene (bortsett fra den første bak hver hjørnetann) har nemlig flere røtter. På grunn av dette er det vanlig å måtte dele opp tannen i flere fraksjoner ved trekking. Hjørnetennene har i likhet med fortennene kun en rot, men hjørnetennene har en veldig lang og kraftig rot som kan by på store utfordringer om den må trekkes. En hjørnetann hos en 30 kg-hund er ca. fem cm hvorav roten er over tre cm.

På Dyretannklinikken er vi spesialister på tenner hos hunder – og andre dyr. Vårt mål er at alle dyr også skal kunne ha god tannhelse. Vi vet hvor vondt det er for dyrene å gå rundt med tannpine.

Er det lenge siden du tok med hunden eller kjæledyret til en tannsjekk? Bestill en time i dag!