Tannfelling for hund og katt

Tannfelling for hund og katt

Tannfelling av melketenner hos valper og kattunger begynner vanligvis ved fire måneders alder og varer fram til fem og en halv måneders alder. Hos enkelte miniatyrhunder kan tannfelling og frembrudd av blivende tenner være forsinket med opptil tre måneder mot det som er vanlig hos større hunder. Først felles fortennene, deretter jekslene og hjørnetennene. Det skal aldri være to tenner av samme slag på samme sted samtidig. Da blir det for trangt mellom tennene og det kan forårsake bittfeil og periodontitt.

En valp har 28 melketenner og 42 blivende tenner som voksen, mens kattunger har 26 melketenner og 30 blivende tenner som voksen. De blivende tennene skal være utvokst ved 6 - 6,5 måneders alder. Hos miniatyrhunder kan tannfellingen være forsinket og det er vanlig at en eller flere av melketennene ikke felles på naturlig måte. Da må de opereres ut (trekkes). Det er også vanlig at små hunder/miniatyrhunder mangler flere av de blivende tennene, særlig den bakerste jekselen på hver side i underkjeven, men det er ikke uvanlig at noen hunder kan mangle 6-10 blivende tennene. På Dyretannklinikken har vi kompetanse og det som skal til for å løse alle utfordringer ved tannfelling, enten det gjelder persisterende melketenner (dobbelt tannsett), ekstraksjon av tenner som ikke har vokst ut, eller andre tilstander.

Opplever du at en voksen hund mister tenner?

Etter at tannfelling er ferdig, er det ikke normalt at hunden mister flere tenner. Mister hunden tenner i voksen alder kan dette være et tegn på alvorlig tannkjøttbetennelse, skade eller andre sykdomstilstander.

Foruten ulykker, er tannkjøttsykdom den viktigste årsaken til at en voksen hund mister tenner. Om hunden eller katten din går med en ubehandlet tannkjøttsykdom over tid, risikerer du at sykdommen utvikler seg til periodontitt som angriper selve festeapparatet til tennene. Når rothinnen og beinet som omgir tannen blir ødelagt, vil tennene begynne å løsne.

Les mer om tannkjøttsykdom hos hunder og katter

Har du en voksen hund som mister tenner? Ta kontakt med oss!

Hunder og katter har behov for god tannhelse for å ha god livskvalitet. Dyreeiere er i stadig større grad mer oppmerksom på tannhygienen til kjæledyret. I likhet med oss mennesker har også dyrene behov for regelmessig tannbehandling.

Vårt mål er at vi skal være et ledende kompetansesenter innen vårt fagfelt, der dyr og eier føler seg ivaretatt på en varm og profesjonell måte. Våre ansatte vil alltid strekke seg langt for at dyreeiere skal føle at deres kjæledyr får den aller beste omsorg og behandling.

Spesialisert tannklinikk for kjæledyr

Vi holder til moderne og romslige lokaler på Sem i Tønsberg, og vi har avansert utstyr for å kunne diagnostisere og behandle de aller fleste skader og sykdomstilfeller i munnen hos hund og katt.

Vi betjener dyreeiere, veterinærer og dyreklinikker fra hele Norge.

Ta kontakt med oss for mer informasjon vedrørende tannfelling for hund og katt!