Tannproblemer hos katter

Tannproblemer hos katter

På lik linje som også mennesker kan også katter lide av tannproblemer. Dette inkludere emaljefeil, tannstein, frakturer og tannkjøttsykdommer.

Mistenker du at katten sliter med tannproblemer? Ta den heller med for en ekstra undersøkelse enn å la den gå rundt med vondter.

Vanlige årsaker til tannproblemer hos katter

En vanlig tannkjøttsykdom som kan danne seg i munnhulen til katten er peridontitt. Dette kan føre til inflammasjon og infeksjon i tannkjøttet. Det kan også forårsake løse tenner, tannrotsabcesser og nedbrytning av benvevet rundt tannen.

I mer alvorlige tilfeller er det også mulig at det danner seg cyster i kattens munnhule. Dette vil være svært smertefullt for katten og er viktig at blir behandlet så fort som mulig.

Hva slags behandlinger utføres for katter med tannproblemer?

Behandlinger for tannproblemer hos katter kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av problemet, men noen vanlige behandlinger inkluderer:

  1. Tannrens: Dette innebærer å fjerne plakk, tannstein og bakterier fra tennene ved hjelp av spesielle verktøy og metoder.
  2. Fjerning av affiserte tenner: I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å fjerne affiserte eller ødelagte tenner for å hindre videre skade og infeksjoner.
  3. Tannkroner og broer: I noen tilfeller kan det være nødvendig å erstatte tapte eller ødelagte tenner med kroner eller broer.
  4. Antibiotika: Hvis det er tegn på en infeksjon i munnen, kan veterinæren skrive ut antibiotika for å bekjempe bakteriene.

Hvordan vet du om katten har tannproblemer?

Katter har desverre ikke den beste forutsetningen for å si ifra når de sliter med tannpine. Det blir heller ikke lettere når katter ikke er de letteste å få til å gape på kommando. Nettopp derfor er det spesielt viktig å legge merke til om katten oppfører seg annerledes eller om det er noen forandringer rundt tennene.

Dette kan du se etter

Vanlige symptomer på at katten sliter med tannproblemer kan blant annet være nedsatt apetitt, at katten svelger maten uten å tygge først, sikkel, at katten mister maten ut av munnen og at den klør seg mye oppe ved munnen.

Flere katter sliter med tannproblemer uten å få hjelp

Mange katter har i dag tannproblemer som ikke blitt tatt hånd om. Skulle du være usikker på om katten din har tannproblemer eller ikke vil det alltid være lurt å være på sikre siden. En årlig sjekk vil være ideelt for å kunne opprettholde en god tannhelse for katten.

Hva kan du gjøre selv?

Det finnes også en rekke tannpleieprodukter som kan være nyttige for å holde tennene til katten i god form. Dette inkluderer tannkrem, tannbørster, tannsørgeprodukter og andre tannpleieprodukter. Disse produktene kan hjelpe til med å fjerne plakk og tannstein, samt forebygge tannkjøttsykdommer og andre tannproblemer. Det er også viktig å huske på at katten din kan ha behov for regelmessige tannrensinger og tannfjerning avhengig av dens tannhelse.

Husk at en god tannhelse hos katten er viktig for å sikre at den har god generell helse og velvære.