Tannsykdommer

Tannsykdommer

Behandling av periodontal sykdom (tannkjøttsykdom)

Periodontal sykdom er den vanligste infeksjonssykdommen hos hunder og katter. Man regner med at ca. fire av fem hunder og katter har en behandlingskrevende tilstand. Behandling og forebygging av periodontitt bør være en del av kjæledyrets årlige veterinærbesøk og er like viktig som årlig helseundersøkelse og vaksine. Flittig hjemmeprofylakse (daglig tannbørsting og/eller spesialdiett) og regelmessig profesjonell tannrengjøring hos oss, vil gi forbedret tannhelse. Det er en god investering som gir økt livskvalitet og bedre helse for din firbente venn.

Hvordan utarter gingivitt og periodontitt seg?

Periodontal sykdom er en prosess der bakterier og plakk induserer en betennelsesprosess i tannkjøttet og støttevevet rundt tennene. Symptomene på tannkjøttbetennelse hos hunder og katter er dårlig ånde, rødt og hovent tannkjøtt. Gingivitt er betennelse som er begrenset til tannkjøttet. Gingivitt er reversibel og responderer på korrekt utført profesjonell tannrens og daglig tannpuss. Ubehandlet gingivitt kan utvikle seg til periodontitt, som involverer dypere støttestrukturer rundt tannrøttene. Sluttresultatet av periodontitt er tap av tannfestet og dermed blir tennene løse og kan falle ut. Periodonitt er den faglig korrekte benevningen for betennelse i og rundt tannens støtteapparat. Ordet er sammensatt av gresk og latin. “Perio”  betyr “rundt”, “dont” betyr “tann” og “-itt” betyr betennelse (inflammasjon). Gingivitt og periodontitt fører til at bakterier kommer inn i blodbanen og kan bli transportert til andre organer i kroppen.

I motsetning til gingivitt, er ikke periodontitt reversibel. Målet ved forebyggende behandling er å forhindre utvikling av gingivitt til periodontitt. 

Periodontitt hos hunder og katter kan være veldig smertefullt. Siden dyr ikke kommuniserer på samme måte som oss mennesker er det ikke alltid lett å oppdage når sykdommen har meldt sin ankomst. Som eier av en hund, katt eller annet dyr er det derfor viktig at du er oppmerksom på symptomene som kan oppstå ved periodontitt. Dette kan være:

 • Tannstein (brunt belegg på tennene)
 • Blødninger fra tannkjøttet
 • Rødt og irritert tannkjøtt
 • Dårlig ånde
 • Redusert matlyst
 • Endret tyggemønster

Behandling av periodontitt (pyrea) hos hunder og katter

Periodontitt hos hunder og katter er vanligvis en progressiv tilstand. Gradering av sykdommen kan bidra til forbedret behandlingsplanlegging. Grad 1 er kun gingivitt uten festetap, mens Grad 2 involverer et beskjedent festetap (inntil 25 %). Grad 1 og 2 er godt egnet for behandling med profesjonell tannrens. Behandlingen foregår i full narkose. Det er viktig at det renses omhyggelig under tannkjøttsranden og ikke bare den synlige tannsteinen. Munnhulen er nå ren, og eieren kan lettere holde den ren. Med flittig hjemmeprofylakse (se hjemmebehandling) kan tiden mellom profesjonell tannrens økes. Periodontal sykdom Grad 3 innebærer at 25-50% av tannfestet er borte og Grad 4 betyr at minst 50 % av tannfestet er borte

Behandling av periodontal sykdom grad 3 og 4, er betydelig mer omfattende enn grad 1 og 2, og en eller flere av følgende prosedyrer er nødvendig:

 • Rotplaning (fjerne plakk og tannstein langs tannroten under tannkjøttranden)
 • Kyrettasje (utskrapning av betent vev) under tannkjøttranden
 • Flappkirurgi/tannkjøttkirurgi
 • Vevsregenerering (benoppbygging)
 • Ekstraksjoner (tanntrekk)

Kontrollbesøk og rådgivning for hjemmetannpleie

Da alle tilfeller av periodontitt begynner med gingivitt er det viktig med tidlig, målrettet innsats. Dersom gingivitt kan forhindres ved vanlig hjemmeprofylakse og profesjonell tannrens, kan du forhindre utvikling av irreversibel periodontitt. Ved hjelp av tannrøntgen, lommedybdemåling av tannkjøttet og spesifikk behandling av periodontitt kan kjæledyret ditt bli kvitt kilden til smerte og infeksjon og deretter få tilbake god livskvalitet. Vi ser ofte eksempler på at når hunder og katter blir behandlet og kvitt sine tannproblemer, blir de mer aktive og lekne igjen.

Periodontitt er først og fremst genetisk betinget, selv om det i enkelte tilfeller kan skyldes andre omstendigheter som fremmedlegeme m.m. Små hunder er langt mer utsatt for å utvikle periodontitt enn store hunder. God munnhygiene som innebærer daglig tannpuss og regelmessig tannbehandling/depurasjon hos veterinær er viktige tiltak for å forebygge sykdommen.

Om du merker at hunden eller katten din har dårlig ånde, har tannstein, har rødt eller blødende tannkjøtt så er det viktig og få den undersøkt og behandlet hos veterinær som har riktig utstyr og kompetanse til å behandle tannsykdommer.