Hvordan vet du om hunden har tannproblemer?

Hvordan vet du om hunden har tannproblemer?

Tannproblemer hos hunder er svært vanlig og kan fort forverre seg om det ikke blir gjort noe med. Faktisk har så mange som 4 av 5 hunder problemer med tennene. Du skal derfor ikke se bort i fra at det samme kan gjelde din.

For å være helt sikker på at alt er det som det skal, anbefaler vi derfor at du er flink til å ta med hunden på regelmessige kontroller. På Dyretannklinikken er vi spesialister på hundens tannhelse. Tar du med vennen din til oss kan vi hjelpe deg å avdekke om hunden lider av tannproblemer.

Når skal du oppsøke hjelpe for tannproblemer hos hunder?

Om du mistenker at hunden sliter med tannproblemer er det viktig å være litt ekstra oppmerksom. Vanlige symptomer på tannproblemer hos hunder kan blant annet være nedsatt matlyst, vegring mot tygging, unormal aggresjon, nedsatt prestasjon og ikke minst dårlig ånde.

Hva kan være årsaken til tannproblemer hos hunden?

Hunder kan få mange forskjellige tannproblemer. På samme måte som mennesker kan også hunder oppleve å lide av tannråte, tannfrakturer og tannstein. Tannråte oppstår når bakterier angriper tannemaljen og forårsaker skader på tannen. Tannfrakturer skjer når tennene blir skadet på grunn av et slag eller et fall. Tannstein, også kjent som tartar, er et belegg som dannes på tennene og kan føre til tannråte og betennelse i tannkjøttet.

En vanlig årsak til tannproblemer hos hunder

Plakk er kanskje en av de mest vanlige årsakene til tannsykdom. Det betyr også at det som kan virke som små bagateller kan utvikle seg til langt større tannproblemer som for eksempel Periodontitt og Gingivitt. Du kan lese mer om peridonitt hos hunder her

Følg med på hundens tannhelse

Det er viktig å holde øye med tannhelsen til hunden din. Det vil alltid variere hvor ofte det er behov for en tannsjekk hos hunden din, men som en god tommelfingerregel burde hunden tas til undersøkelse av tennene minst en gang i uka.  Dette kan hjelpe til med å oppdage eventuelle tannproblemer i et tidlig stadium, slik at de kan behandles før det blir verre.

Det kan være vanskelig å oppdage tannproblemer hos hunden på egenhånd, spesielt når så mye som 60% av tennene også ligger gjemt under kjevebeinet. Er det snakk om en dyptgående skade, vil det derfor måtte undersøkes hos profesjonelle.

Bestill full undersøkelse

Når du skal undersøke rundt hundens tannhelse er det lurt å bestille en gjennomgående undersøkelse. En enkel tannsjekk vil ikke være nok til å kunne oppdage potensielle skader som ligger i kjevebenet, i tannen eller som ligger skjult på andre måter. En omfattende undersøkelse innebærer også at hunden legges i narkose. Dette er nødvendig for å kunne måle tannkjøttlommer og kunne ta røntgen av tennene.

Viktig med godt vedlikehold for å unngå tannproblemer

Å børste tennene til hunden din regelmessig kan også bidra til å forebygge tannproblemer. Hvis hunden din har alvorlige tannproblemer, kan det være nødvendig med kirurgisk behandling eller fjerning av tennene.