Tannsteinsfjerning / Depurasjon for hund og katt

Studier har vist at fire av fem hunder og katter over tre år har tannkjøttsykdom som krever behandling. Mange hunder og katter utvikler tannsykdom allerede ved ett års alder som må behandles.

Ved å fjerne tannstein reduserer du plakkdannelse på tennene til den firbente, og forebygger mot smertefulle plager som tannløsning og tannkjøttbetennelse. Det er mange dyreeiere som er ukjent med at dyrene trenger tannpleie, selv om betydningen av god tannhelse er like viktig for dyr. Dyretannklinikken er Norges eneste spesialklinikk for dyretannhelse og hos oss jobber de eneste to veterinærene i Norge som er Europeisk godkjente veterinære tannspesialister (EBVS® Veterinary specialist in veterinary dentistry).

Studier har vist at fire av fem hunder og katter over tre år har tannkjøttsykdom som krever behandling. Mange hunder og katter utvikler tannsykdom allerede ved ett års alder som må behandles. Hvor ofte din hund eller katt bør få undersøkt og behandlet tennene sine vil variere fra individ til individ. Noen trenger tannbehandling hver 6. måned, mens andre kanskje ikke trenger det mer enn annethvert år. En gylden tommelfingerregel er allikevel at hunden eller katten får undersøkt og behandlet tennene en gang i året, om ikke spesielle forhold krever et annet regime.

Kan du fjerne tannstein hos hunden selv?

For din egen hund eller katt sin sikkerhet skal du ikke fjerne tannstein selv. Fjerning av tannstein er en prosedyre som bør utføres av en erfaren veterinær eller tannlege og behandlingen må utføres i narkose for at man skal kunne undersøke hver enkelt tann grundig både over og under tannkjøttskanten og at man får tatt røntgenbilde av tennene.

Narkose er avgjørende for undersøkelsen

Dyret må ha narkose for at vi skal kunne gjøre en fullverdig undersøkelse av munnhulen. Det er ikke mulig å måle tannkjøttlommer eller ta tannrøntgen uten narkose. Av den grunn tilbyr vi ikke såkalt «Gratis tannsjekk» fordi det forutsetter undersøkelse på våkent dyr. Etter vår mening er «Gratis tannsjekk» å lure seg selv, deg som eier og ikke minst dyret som ikke får avdekket det som kan være en alvorlig tannsykdom.

Nøye gjennomgang ved hjelp av årlig kontroll

Ved årlig tannkontroll med narkose gjør vi en fullverdig undersøkelse av hele munnen. Vi måler tannkjøttlommer ved hver enkelt tann og vi tar røntgen av tennene for å se etter problemer som er inne i tennene (f.eks. tannresorpsjon), eller andre tilstander rundt rotspissene og i kjeven.  Vi avdekker også skader (frakturer) i tenner, om det er tegn til forandringer som sår eller kreft i munnhulen, mandlene eller i halsen. Dersom krefttilfeller oppdages tidlig, helst før hunden eller katten har utviklet symptomer, så er prognosen for behandling langt bedre enn om det har fått utviklet seg en stor svulst over lang tid.

Vi renser alltid tennene både over og under tannkjøttskanten med såkalt Piezoelektrisk scaler og håndinstrumenter. Vi fjerner tannstein og plakk og deretter blir tennene polert med pussetannpasta eller en spesialpolerer. Dersom man ikke undersøker tannkjøttlommer og heller ikke renser tennene under tannkjøttskanten så har dyret kun fått utført en kosmetisk tannbehandling som dessverre ikke har noen effekt eller beskyttelse mot videre utvikling av tannkjøttsykdom (periodontitt).

Vi forstår at det kan være fristende å fjerne tannsteinen på hunden eller katten selv, men vil vi understreke viktigheten av å la en veterinær med erfaring i tannbehandling eller en tannspesialist gjøre dette. For det første er det ikke mulig å få renset tennene grundig, det vil si på innsiden og under tannkjøttskanten og for det andre risikerer du å forverre tilstanden ved at det oppstår rifter og betennelse i tannkjøttet. Det er heller ikke mulig å se hva som foregår under tannkjøttskanten uten tannrøntgen.

Har dyret fått mye tannstein? Bestill en time for fjerning av tannstein her!

No items found.

Flere tjenester