Kan du fjerne tannstein på hunder selv?

Kan du fjerne tannstein på hunder selv?

Fjerning av tannstein på hunder er en viktig del av dyrets munnhygiene og generelle helse. Å fjerne tannsteinen selv kan virke som en kostnadseffektiv og enkel løsning, men det bærer med seg betydelige risikoer og kan ende opp med å koste både deg og ditt kjæledyr mye mer i det lange løp. Tannstein, som er herdet plakk, kan føre til dårlig ånde, tannkjøttsykdom, og til og med tap av tenner hvis det ikke behandles. Mens profesjonell behandling hos veterinæren er det anbefalte alternativet, er det også tiltak du kan gjøre hjemme for å fjerne plakk og forebygge tannstein.

Forebygging er nøkkelen

Forebygging av tannstein starter med daglig tannbørsting med en tannbørste og tannkrem som er spesielt designet for hunder. Dette hjelper med å fjerne plakk før det herder til tannstein.  Det finnes også en rekke produkter på markedet designet for å hjelpe med tannhygiene for hunder, inkludert tyggeleker, dental sticks, og munnvann som kan tilsettes i drikkevannet. Disse produktene kan redusere plakk og forebygge dannelsen av tannstein.

Hjemmebehandling for fjerning av tannstein på hunder

Selv om det er fristende å prøve å fjerne tannstein hjemme, er det best å dra til veterinær for unngå å skade hundens tannkjøtt. Husk å aldri bruke skarpe redskaper for å skrape bort tannstein, da dette kan føre til infeksjoner og andre alvorlige tannproblemer. Det finnes spesialdesignede tannskrapere for hunder, men disse bør kun brukes etter råd fra en veterinær.

Risikoer ved å fjerne tannstein selv

Uten riktig utstyr og kompetanse, er det lett å påføre skader på tannkjøttet eller tennene. Skarpe redskaper kan forårsake sår, infeksjoner, og til og med skade på tannens struktur. Selv om du kan klare å fjerne noe av tannsteinen, er det sannsynlig at fjerningen blir ufullstendig, spesielt under tannkjøttkanten hvor tannstein kan forårsake mest skade.

Uten den nødvendige ekspertisen og erfaringen du får hos en dyrlege, kan det også være vanskelig å vurdere alvorlighetsgraden av tann- og tannkjøttproblemer. En profesjonell veterinær vil raskt kunne identifisere problemer som krever umiddelbar behandling.

Konsekvensene av å ikke bruke profesjonelle tjenester

  • Alvorlige munnhelseproblemer: Tannstein bidrar til utvikling av periodontal sykdom, som kan føre til smerte, dårlig ånde, tannløsning, og i verste fall, tap av tenner. Periodontal sykdom kan også ha andre uønskede effekter på kjæledyrets helse, inkludert hjerte-, lever- og nyresykdommer.
  • Økte behandlingskostnader: Behandling av avanserte tannproblemer er ofte mye dyrere enn regelmessig profesjonell rensing. Dette kan inkludere avansert tannbehandling, ekstraksjoner, og selv omfattende kirurgiske inngrep.
  • Smerte og ubekvemhet for kjæledyret: Å utsette eller forsøke seg på hjemmebehandling kan føre til unødvendig smerte og ubehag for kjæledyret. Dette påvirker dyrenes livskvalitet og kan føre til mer langvarige helseproblemer.

Når du bør kontakte veterinær

Hvis hunden din har mye tannstein eller viser tegn på tannkjøttsykdom, som blødning, rødhet eller tilbaketrukket tannkjøtt, er det viktig å kontakte en veterinær. En profesjonell tannrens er nødvendig for å fjerne tannsteinen trygt og gi hunden din en frisk start for videre forebygging.

Viktigheten av profesjonell pleie for fjerning av tannstein hos hunder

Profesjonell pleie er essensielt for å opprettholde god munnhelse, vurdere tilstanden til tennene under tannkjøttkanten og forhindre fremtidige problemer. Hos oss tilbyr vi tannsteinsfjerning gjennom årlige tannkontroller med narkose for en omfattende undersøkelse av dyrets munn, inkludert rensing av tennene både over og under tannkjøttskanten. Behandling under narkose sikrer at prosedyren er smertefri og at hver tann kan bli nøye undersøkt og behandlet. Dette etterfølges av fjerning av tannstein og plakk, samt en grundig polering, for å sikre optimal munnhygiene.

Vi understreker at uten en grundig undersøkelse av tannkjøttlommer og rens under tannkjøttskanten, vil enhver behandling være overfladisk og kun kosmetisk, uten å tilby reell beskyttelse mot periodontitt. Derfor er det viktig å overlate tannpleien til erfarent personell, siden hjemmebehandling ikke vil gi grundig nok rens, i tillegg risikerer du å forårsake betennelser og skader på tannkjøttet. Du vil heller ikke kunne oppdage eventuelle ting under tannkjøttkanten, noe som kun kan identifiseres med tannrøntgen. Det er mulig å hjelpe til med forebygging av tannstein hjemme, men det er viktig å huske på at en veterinær bør håndtere alvorlige tilfeller. Ikke glem, en sunn munn er en viktig del av hundens generelle velvære.