Melketenner til besvær

Melketenner til besvær

Melketennene hos hunder og katter er sylskarpe og spinkle. Alle som har fått kjenne på disse når hunden eller katten lekebiter, vet hvor ubehagelig det føles.

Både valper og kattunger er vimsete og lekne og vil helst bite på alt mulig. Valper er derimot mer uforsiktig og voldsomme enn kattungene og derfor er de mer utsatt for å knekke melketennene. 

Stivkrampe (Tetanus)

Mange tror at det ikke er så farlig at valper knekker melketennene fordi de skal jo miste de ved 4-5 måneders alder uansett. 

Brukne melketenner er en inngangsport for farlige bakterier som kan føre til både smertefull tannrotbetennelse og livstruende stivkrampe. Stivkrampe forårsakes av bakterien Clostridium tetani. Stivkrampebakterien finns fremfor alt i jord og hestemøkk! Hunder er langt mer motstandsdyktig mot stivkrampebakterien enn oss mennesker, men valper som spiser jord og hestemøkk med knekte hjørnetenner eller andre sår i munnen er ekstra utsatt for å bli syke. Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra de får smitte i seg til de blir syke er vanligvis 5-15 dager. Stivkrampebakteriene lager et giftstoff som kalles tetanus-toxin. Dette fører til muskelkramper i hele kroppen og er smertefullt. Stivkrampe er en dødelig sykdom dersom man ikke får behandling. Jo tidligere sykdommen oppdages og behandlingen starter, jo bedre er prognosen for å overleve uten bivirkninger. 

Bittfeil

En vanlig bittfeil hos hund er feilstilte hjørnetenner som går opp i ganen. Dette er smertefullt og kan føre til betydelig skade i ganen og til med hull opp til nesen.  I hullene som forårsakes av underkjevens hjørnetenner samler det seg ofte forurensning som jord, grus, treflis og rester etter andre ting som hundene tygger på.

Denne type bittfeil skal behandles av dyrevernmessige grunner for å fjerne ubehaget/smertes om denne type bittfeil forårsaker. Behandlingen består i å trekke melketennene. Det er ikke uvanlig at samme type bittfeil opptrer på de blivende hjørnetennene også når de vokser ut ved fem måneders alder. Da finns det andre behandlingsalternativ enn trekking, men det gjøres en individuell vurdering av hver enkelt hund. 

Historien om Era

Era er en utrolig sjarmerende, livlig og glad storpuddel valp på 3 måneder som kom til oss med to knekte hjørnetenner og to feilstilte hjørnetenner som gikk opp i ganen.  Hun var ellers frisk og viste ingen tegn på sykdom. Alle fire hjørnetenner måtte trekkes. Hun kom seg raskt etter narkose og tanntrekk og var full av liv og i normal aktivitet dagen etter. To dager etter behandlingen begynte hun imidlertid å bli litt rar. Hun var fremdeles sosial og glad, men begynte å bli sjanglete og ustø og hun ble tiltagende mer stiv i kroppen. Symptomene forverret seg fra dag til dag og hun kom tilbake til oss på kontroll fem dager etter tanntrekk. Nå hadde hun en karakteristisk stiv gange, var ustø og hadde bred benstilling. Halen var stiv, og hun kunne ikke åpne munnen helt. Era har krøllete pels på hodet og derfor var det ikke så lett å se det spesielle ansiktsuttrykket som hunder med stivkrampe får. Etter at deler av pelsen ble klipt, kunne man tydelig se at ørene står delvis oppover (denne hunden skal normalt sett ha ører som henger rett ned) og hun hadde en tydelig rynke i huden som var ca. 1 cm høy og gikk fra pannen og bakover hodet. Era hadde alle klassiske tegn på stivkrampe.

Det hører med til historien at Era nesten daglig er med matmor i stallen og hun elsker å nafse i seg hestemøkk. Da hun var hos oss for å trekke tenner fem dager tidligere var den ene knekte tannen tydelig infisert og i ett av hullene hun hadde i ganen var det hestemøkk. 

Era ble behandlet med antibiotika hos oss og deretter ble hun sendt til Fredrikstad Dyrehospital for innleggelse og intensivbehandling. De første dagene etter innleggelsen var hun dårlig. Hun fikk lagt inn fôringssonde fordi hun var ikke i stand til å spise selv. Det så en stund mørkt ut og klinikken ga henne ikke mer enn 50 % sjanse for å overleve, men Era viste seg som er real fighter og etter noen uker var hun frisk igjen. 

Hjørnetennene i underkjeven gikk opp i ganenen og foårsaker dype sår. I tillegg var begge hjørnetennene opp brukket med åpning inn til nerven.
Det var 5 mm dype sår i ganen etter hver hjørnetann og i hullet på høyre side i bildet er det hestemøkk.
Her er alle fire hjørnetenner ute. Den nederste tannen er en av de som var i overkjeven. Den er misfarget i forhold til de andre, hvilket er en klar indikasjon på at tannen er betent.
Her undersøkes Era før hun klippes. Legg merke til den stive halen og øynene som er litt smalere enn normalt på grunn av kramper i ansiktsmuskulaturen.
Etter at hun er klipt på hode så ser vi tydelig at ørene står litt opp og rynken i huden i pannen som strekker seg bakover hodet.