Hvorfor mister katten tenner?

Hvorfor mister katten tenner?

Mange katteeiere tror at det er normalt at eldre katter «mister» tennene, dette er ikke tilfellet. Ca. 50 % av eldre katter, både huskatter og rasekatter lider av en tannsykdom som heter tannresorpsjon (TR) også kalt FORL.

Er det normalt at katten mister tenner?

På Dyretannklinikken ser vi ofte voksne katter som har mistet tenner. Dessverre er det ikke uvanlig at katter mister tenner i voksen alder. Mange katter har periodontitt eller tannresorpsjon som fører til tap av tenner.

Sykdommer som fører til tap av tenner hos katter

En vanlig tannsykdom for tap av tenner er tannresorpsjon (TR) også kalt FORL, (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). TR er en alvorlig tannsykdom som kan oppstå hos alle dyr og mennesker, men katter er spesielt utsatt. TR kan ramme katter i alle aldere, men jo eldre kattene er, jo oftere ser vi denne sykdommen. Ved tannresorpsjon brytes tannsubstansen ned av kroppens egne celler. Det fins flere typer tannresorpsjon. Infeksjon på grunn av en betent tann etter tannfraktur eller periodontitt kan gi TR. En annen form for tannresorpsjon er en tilstand der tannsubstansen brytes ned og erstattes av benvev. Årsaken til denne formen for TR er ukjent. Tannresorpsjon kan føre til smerte, tap av tenner og infeksjoner.

Symptomer på tannresorpsjon kan inkludere:

  • Smerte når katten biter eller tygger
  • Tap av tenner
  • Økt spyttproduksjon
  • Endret tyggemønster
  • Unnviker å tygge tørrfôr eller hard mat
  • Økt tannstein
  • Økt tannkjøttbetennelse
  • Dårlig ånde

Det er viktig å merke seg at noen katter kan ha TR uten å vise symptomer. Derfor anbefales det å få katten din til regelmessige tannhelseundersøkelser med røntgen hos veterinæren.

Behandlingen av TR avhenger av alvorlighetsgraden og kan omfatte fjerning av de berørte tennene. Det finns dessverre ingen forebyggende behandling mot den klassiske tannresorpsjonen, der tennene brytes ned av kroppens egne celler og erstattes med benvev. Men god tannhelse forebygger infeksjonsbetinget TR.

Periodontitt hos katter

Det finnes også andre tannsykdommer som fører til at katten mister tenner. Periodontitt (pyrea) er en infeksjonssykdom som rammer tennenes støtteapparat (tannkjøtt, kjevebenet rundt tannrøttene og festetråder (periodontale ligament). Det er flere årsaker til utvikling av periodontitt. Genetisk disponering og mangelfull munnhygiene er de viktigste årsakene. Ved alvorlig grad av periodontitt vil tennene til katten løsne og falle ut. Etter hvert som periodontitt får utvikle seg vil det angripes også flere tenner og går det for langt uten noen form for behandling kan det ende med at katten mister mange eller alle tennene.

Ta kontakt med oss om katten mister tenner

Opplever du at katten mister tenner? Da må du ta den med til dyrlege. På Dyretannklinikken er vi spesialister på tannsykdommer hos dyr og vi har mange års erfaring med behandling av ulike former for sykdom i munnhulen til dyr.

Bestill en time i dag!